Målene for offentlig sektor er klinkende klare – vi skal sette brukerne i sentrum, vi skal samarbeide på tvers og vi skal gi tillit, tid og mer innflytelse til dem som er i førstelinja og utgjør ryggraden i velferdsstaten. Men hvordan lykkes man med det?
Stimulab-ordningen stiller krav til at design skal være hovedtilnærming i prosjekter som mottar støtte. Denne arbeidsmåten fremmer målene i tillitsreformen, både fordi designmetodikk er involverende og samskapende, og fordi arbeidsmåten skaper tillit mellom alle involverte og fremmer kreativitet.
Stimulab støtter prosjekter som vil tenke nytt om hvordan de kan yte tjenester for sine brukere. Det krever et endret tankesett rundt brukerorientering, og det er nødvendig å samarbeide både med egen førstelinje, fagfolk og tillitsvalgte, og på tvers med andre tjenesteytere.
Hva alt dette betyr i praksis skal Hårstadmarka barnehage i Trondheim kommune fortelle om. De fikk støtte fra Stimulab i 2021 og har sammen med ansatte, tillitsvalgt og samarbeidspartnere funnet en løsning på denne utfordringen: Hvordan kan prosessen tilknyttet matservering løses på en slik måte at det ikke står i konflikt med nærhet til barna og andre pedagogiske krav, men heller oppleves som verdifull for både barn og personale? De mener prosjektet har funnet løsninger som er overførbare til andre barnehager og kanskje til andre sektorer.
Prosjektet har samarbeidet med leverandørene Comte Bureau og Rambøll, og har ført til:
- Redusert arbeidsbelastning og stress for ansatte, og mer tid til barna
- Halvering av sykefravær
- Økt kompetanse om mat og ernæring
- Forbedret arbeidsmiljø, styring av samhold og samarbeid i personalgruppen
- Endring i matkulturen
- Bedre samarbeid med foreldre
- Arbeidstrening i samarbeid med NAV